Visie en missie

 

Verlies is meer dan de dood

Rouw en verlies worden vaak gerelateerd aan het overlijden van een dierbare, merk ik. In mijn beleving gaat het thema echter verder dan dat.

Ook komend of dreigend verlies van een dierbare; ongewenst kinderloos zijn; het niet meer kunnen uitoefenen van je werk; moeten verhuizen naar een verzorgingshuis, omdat alleen thuis wonen niet meer verantwoord is; de scheiding van je ouders; het overlijden van je hond en zo kan ik nog wel even doorgaan, zijn allemaal vormen van verlies.

Rouw en verlies zit in heel veel aspecten van het leven. Dat wordt niet altijd gezien. Het is naar mijn idee wenselijk, of zelfs noodzakelijk, dat daar meer aandacht voor is.

Je leven stopt niet na een verlies

Tegelijkertijd vind ik dat het thema rouw en verlies soms zwaar en beladen wordt benaderd. Alsof je leven stopt na het verlies.

Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk is het heel erg als je iets of iemand verliest. En natuurlijk ben je dan uit het veld gelagen, voel je je alleen, verdrietig, boos, teleurgesteld, en wat al niet meer en heb je misschien het idee dat het nooit meer goedkomt.

Maar, geloof me, het komt echt weer goed.

 

Je leven weer oppakken

Nee, het wordt niet meer zoals het was, dat klopt. Maar je kunt je leven wel weer oppakken, met daarin verweven je verlieservaring.

Rouw is een natuurlijke reactie op verlies. Het betekent dat je je gehecht hebt aan diegene of datgene wat je hebt verloren.

Het verlies verweven in je leven

In enkele theorieën wordt gesproken over rouwverwerking, over het een plekje geven van je verlies. Dit zou betekenen dat rouw een keer afgelopen is, als je alle rouwfases of rouwtaken maar doorlopen hebt. Naar mijn idee werkt rouw niet op die manier. En er zijn ook theorieën die dat onderstrepen.

Een verlies draag je altijd met je mee en de impact van dat verlies is de ene keer nadrukkelijker aanwezig dan de andere keer. Het gaat erom dat je je verlies verweeft in je leven na het verlies. De ene persoon gaat het verweven gemakkelijker af dan de ander. Ook heeft de aard van het verlies invloed op hoe het verweven van dat verlies in je leven je afgaat.

In principe is ieder mens in staat en veerkrachtig genoeg om een verlies te boven te komen en het leven weer op te pakken. Tegenwoordig is er steeds meer oog voor deze visie en daar ben ik blij mee.

Aanbod

Soms lukt het oppakken van het leven na het verlies niet (helemaal) alleen. Of je weet als professional niet goed hoe je moet omgaan met het rouwproces van je cliënt, je leerling, je werknemer of je collega.

Op die momenten is er hulp vanuit rouw onder je dak.

Op basis van mijn kennis en ervaring heb ik een aanbod ontwikkeld voor coaching en voor professionals.

Contact

Neem gerust contact met me op voor meer informatie of een vrijblijvende, kosteloze kennismaking.

Je vindt mijn gegevens onder contact.

Na de kennismaking kun je bepalen of je al dan niet een traject bij Rouw onder je dak wilt starten.

 

Visie, missie en werkwijze

Wil je meer lezen over mijn visie en missie, klik dan hier.

Klik hier voor meer informatie over mijn werkwijze.

 

Aanbod

Rouw is als een vingerafdruk:

voor iedereen herkenbaar, maar toch telkens verschillend.

– Manu Keirse

Willy de Lang

Rouw onder je dak

Citroenvlinder 5

8607 HX Sneek

06 - 416 857 73

willy@rouwonderjedak.nl

rek. nr. NL22 RABO 0346 233 690

KvK 75956535

BTW NL003024206831

Pin It on Pinterest