Wat wensen we elkaar eigenlijk?

Na een ingrijpende gebeurtenis zijn mensen geneigd elkaar sterkte te wensen. Wat wensen we elkaar dan eigenlijk?

Op google kom ik de volgende betekenissen tegen: draagkracht, energie, flinkheid, fut, kracht, het krachtig of stevig zijn, troost, bemoediging, weerstandsvermogen.

Maar wat zeggen deze termen nou eigenlijk? Mij zeggen ze niet zoveel; ik vind het over het algemeen nogal lege termen. Want geven jij en ik nu dezelfde uitleg aan de term sterkte? Ik durf daar geen ja op te zeggen.

 

Ik moet sterk zijn

Iemand in mijn omgeving is kort geleden haar broer verloren. Hij is overleden aan kanker, na een slopende tijd. Ze heeft het zwaar gehad, de afgelopen dagen. “Maar ik moet sterk zijn voor zijn vrouw en zijn kinderen en voor mijn ouders.”, zegt ze. Van wie moet dat?, vraag ik me af. En wat betekent sterk zijn dan in haar ogen? “Voor hen is het gemis nog zoveel erger.”, appt ze mij. “En je hoeft je geen zorgen te maken,” appt ze, “ik red me wel.”. Dat maakt nou juist dat mijn zorgen over haar niet afnemen.

Waarom niet?, denk je misschien. Nou, mijn zorgen nemen niet af, omdat in haar hoofd sterk zijn blijkbaar betekent dat je er bent voor de ander en zijn of haar verdriet en je je eigen stuk ‘even’ parkeert. Ze cijfert zichzelf weg en geeft daarmee geen ruimte aan haar eigen rouw. Want ook zij is in de rouw. Ze is haar broer verloren en heeft hier veel verdriet van.

 

Wens je dit iemand toe?

Betekent sterk zijn dan je eigen stuk aan de kant zetten en er zijn voor een ander? Of betekent sterk zijn net doen of gaat het goed? Of betekent sterk zijn de indruk wekken dat je geen hulp nodig hebt? Betekent sterk zijn net doen of heb je geen verdriet? Betekent sterk zijn jouw eigen verlies als minder belangrijk aanmerken dan dat van een ander?

Als dat sterkt zijn is, denk ik een volgende keer wel goed na voor ik iemand sterkte wil wensen. Want dit is niet wat ik iemand wil wensen.

 

Sterk zijn heeft ook een andere kant

Maar wat als sterkte ook iets anders kan betekenen? Op social media kom ik de volgende quotes tegen: ‘Tranen zijn woorden die je niet hardop kunt zeggen.’ en ‘Toegeven dat het niet goed gaat, is ook een vorm van sterk zijn.’. Er zit dus ook een andere kant aan de term sterkte. Een kant die op een andere manier betekenis geeft aan de termen die ik vind op google. Want vraagt het aangeven dat het niet goed met je gaat ook niet veel moed, kracht, flinkheid en energie?

 

Balans

In onze maatschappij is het blijkbaar nog zo dat sterk zijn vaak gezien wordt als jezelf vermannen, je schouders eronder zetten en gaan. Hoe mooi zou het zijn dat de andere kant er naast mag komen te staan. Dat er een balans komt tussen je schouders eronder zetten en er even voor een ander kunnen zijn en de ruimte geven aan en vragen voor je eigen verdriet. Want die beide kanten hebben we nodig om vooruit te komen.

 

Nu ik dit schrijf, denk ik terug aan wat een oud-collega eens voor ons op een kaart schreef: Ik wens jullie alles wat jullie nodig hebben.

Mooi, vind je niet? Ik overweeg om zijn wens voortaan maar te gebruiken.

Pin It on Pinterest